Økokvæg – Økologi på bordet

Gårdbutikker

Det er en oplevelse at besøge en økologisk gårdbutik. Louns Landhandel, der ligger langt ude på landet i Himmerlands sydvestligste hjørne, er sådan en butik. Udefra ligner den en kulisse fra en westernfilm, men indenfor ånder alt idyl. Varerne er sirligt udstillet på de lyse trægulve, og man kan få alt fra brændenældeost til varme uldne plaider og legetøj af træ. På Djursland ligger rigtigt mange spændende gårdbutikker med et rigt udbud af varer.

Økologiske restauranter

De fleste byer har en eller flere restauranter, der serverer økologisk mad. Turistbureauerne ved, hvor de ligger. Men også ude på landet findes stemningsfulde økologiske spisesteder. Et godt eksempel er Mølle Skovly nord for Viborg. Et lille citat fra spisekortet : ”Mandelfarserede porrer serveret med rodfrugtragout, flødesvitsede majroer krydret med dadel og salat..” Hvis det lyder fristende, er det klogt at ringe og bestille bord i forvejen.

Esrum Møllegård

Munkene på Esrum Kloster i Nordsjælland havde brug for vandkraft, og det er baggrunden for Møllegårdens eksistens. I dag er der økologisk café, hvor man kan spise frokost eller bestille en madkurv til at tage med ud i det stemningsfulde landskab, der omgiver klostret, møllen og den tilhørende natursskole. Caféen er samtidig et uddannelsessted for unge, projekt „Open Road“. Ligesom i filosofien om økologiens cyklus hænger tingene altså også sammen her – illustreret af vandmøllens roterende kæmpehjul.

Blomsten og svanen

Økologiske mad- og drikkevarer bærer Ø-mærket, men på øvrige varer kan man møde to andre miljømærker, nemlig blomsten, der er EU’s miljømærke, og Svanen, der er et nordisk miljømærke.

Læs mere – Del 1